Avto preproge

Avto preproge so dan danes za nas skoraj, da nepogrešljive, saj bi brez njih naš avto hitro bil poln umazanije. Poleg tega, da avto preproge ščitijo naša vozila, jim dajejo tudi lep videz, saj moramo priznati, da prav dobro izgleda, ko vidimo čiste in urejene preproge v naših vozilih. Zaščita, ki nam jo nudijo avto preproge, je v večini primerih zelo velik rešitelj samega vozila, saj bi brez nje lahko hitro prišli do točke, kjer bi se v vatu pojavila rja, ki si jo seveda nihče ne želi. Preprečujejo nam tudi, da bi v vozilu imeli polno peska, žagovine in drugih delcev, ki jih s sabo prinesemo z obutvijo.
avto-preproga-guma

Katere vrste avto preproge poznamo?

Tipske preproge, ki jih poznamo in dajejo zelo pomembno vlogo v naših vozilih so tekstilne in gumijaste avto preproge. Tekstilne avto preproge dajejo odličen videz in ščitijo avto pred umazanijo, ki jo z čevlji prinesemo s sabo. So pa malo bolj zahtevne za čiščenje, saj potrebujemo globinski sesalec, da iz nje počistimo vse kar zaide vanjo. Velikokrat je to pesek, mivka, žagovina in tudi mokrota v snežnih in deževnih dneh. Tu pa bolje nastopi vloga gumijastih preprog, saj so bolj enostavne za čiščenje, saj jih lahko le izberemo ali pa le obrišemo z vlažno krpo. Največjo zaščito dajejo takrat, ko je zunaj mokro in to mokroto z obutvijo tudi prinesemo v naš avto. Robovi, ki so okoli gumijaste preproge omogočijo, da voda ne zaide v druge dele avtomobila, kjer bi lahko posledično nastala v najslabšem primeru tudi korozija. Gumijaste avto preproge so najbolj zaželene tudi v prtljažniku vozila, saj vemo da se v njem vozi kar precej stvari in se nam kakšna od teg lahko hitro razlije. Si predstavljate, da imate v prtljažniku tekstilno preprogo in se vam na poti domov iz trgovine po njej polije olje? To lahko povzroči ogromne težav in dolgoročno čiščenje preproge. Če pa bi v tem primeru imeli v prtljažniku gumijasto preprogo pa bi to lahko kasneje z lahkoto očistili le z malo vode in čistila.
avto-preproge-znotraj

Iz česa so narejene avto preproge?

Tekstilne preproge so narejene iz 100% polipropilena, ki daje mehko površino in na spodnjem delu vsebuje poseben gel, ki onemogoča drsenje preproge pod nogami med vožnjo. Na vseh avto preprogah so nameščeni tudi pritrdilni čepi, ki poskrbijo za večjo varnost, da se preproge ne premikajo. Gumijaste avto preproge pa so narejene iz materiala, ki je človeku prijazen, brez neprijetnega vonja in brez kakršnih koli drugih strupenih primesi.