Kateri nosilci za prevažanje koles so najbolj praktični?

Kolesa lahko na avto pritrdite s pomočjo posebnih nosilcev, ki jih namestite na streho ali na prtljažni del avtomobila. Nosilci za kolesa za zadnji del vozila so v zadnjem času postali celo bolj priljubljeni kot strešni nosilci, saj se pri njih izognemo nameščanju koles na streho, kar je lahko za koga tudi težavna naloga. Streha avta je namreč lahko precej visoka. Poleg tega pa se je marsikomu že zgodilo, da se je spozabil in s kolesi na strehi zapeljal v podzemno garažo. Pri tem pa se lahko poškodujejo tako kolesa kot streha avtomobila. To je še en razlog več, zakaj precej ljudi koles ne prevaža več na strehi, ampak se odloča za namestitev drugačne vrste nosilcev.

Nosilci za kolesa za zadnji del avta

Podobno kot strešni nosilci se tudi nosilci za kolesa za zadnji del avtomobila namestijo zelo enostavno, enako pa velja tudi za njihovo uporabo in nameščanje koles. V resnici je nameščanje koles na streho avta veliko bolj zamudno in dolgotrajno, saj je treba kolesa nekako spraviti na streho. Če gre le za eno kolo, še nekako gre, sploh če je tisti, ki jih nalaga dovolj velik, pri večjemu številu koles pa zna biti to opravilo že precej zoprno. Veliko lažje in hitreje je kolesa namestiti in pritrditi na avto iz zadnje strani, kamor se namesti druga vrsta nosilcev.

Pri tem verjetno ni treba posebej poudarjati, da je treba nosilce pritrditi na avto v skladu z navodili, ne glede na to, za kakšno vrsto izdelka gre. Čisto enako pa velja tudi za pritrjevanje koles vanje – če jih bomo namestili v skladu z navodili, bodo dobro in varno pritrjena, zato nam ne bo treba skrbeti, da bi se med vožnjo slučajno snela ali odpela. Postopek sam sicer ni težaven, je pa vsekakor važno, da ga izvajamo pravilno.

Kaj pa odpiranje prtljažnika?

Tiste, ki se ne spoznajo dobro na to, kako se lahko z avtom prevaža kolesa, po navadi najbolj od vsega skrbi, kako bodo odpirali prtljažnik avta, če bodo tam nameščeni posebni nosilci in kolesa na njih. A za to vam nikakor ni treba skrbeti: nosilci so namreč zasnovani tako, da se v primeru odpiranja prtljažnika enostavno umaknejo v stran.

To pomeni, da boste prtljažni prostor vašega avtomobila brez težav odpirali in uporabljali tudi takrat, ko bodo na zadnjem delu vašega vozila pritrjena kolesa. Zato vam za odpiranje prtljažnika pri nakupu res ni treba skrbeti, vsekakor pa premislite, katera vrsta nosilcev bi bila bolj primerna za vas in katera bi vam bolj ustrezala. Pri tem pa velja pomisliti tudi na to, da lahko streho avtomobila izkoristite še kako drugače kot za prevažanje koles: recimo za prevoz drugega tovora ali prtljage v strešnem kovčku.