Hladilnik gretja – paradoks?

Gretje in hlajenje v avtomobilu nenehno uporabljamo. Poleti nam je v kabini našega motornega konjička velikokrat zelo vroče, saj se pločevina in steklo hitro segrejeta do zelo visokih temperatur, pozimi pa pogosto vključimo gretje, še preden se sploh usedemo v naš avtomobil.hladilnik-gretja Za segrevanje in ohlajanje našega avta uporabljamo ventilator ali klimo, oboje pa moramo vsake toliko časa tudi pregledati oziroma preveriti, če delujeta tako, kot je treba, saj se zaradi pogoste uporabe rado zgodi, da pride do težav oziroma do popolne odpovedi teh dveh avtomobilskih komponent, brez katerih si ne znamo predstavljati vožnje.

 

Ne le, da sta gretje in hlajenje namenjena temu, da se mi in naši sopotniki udobno počutimo med vožnjo, temveč sta pomembni funkciji vsakega avtomobila tudi za to, ker uravnavata temperaturo v kabini ter z njima reguliramo tudi vidljivost skozi vetrobransko in druga stekla v našem motornem konjičku. Zarošena ali zamrznjena stekla, skozi katera ne vidimo dobro, so lahko tudi posledica nedelovanja ventilatorja v kabini. Če se vam kljub vklopu ventilatorja sprednje avtomobilsko steklo še vedno rosi oziroma se snežinke na njem ne stopijo, temveč pomrznejo, je možno, da je odpovedal hladilnik gretja.

 

Med vsemi avto deli je prav hladilnik gretja tisti, ki velikokrat odpove oziroma ne deluje več tako kot bi moral, a vozniki pogosto tega ne opazijo oziroma ne poznajo vzroka, zakaj jim gretje v avtomobilu naenkrat odpoveduje, na vetrobranskem steklu pa se jim pojavlja rosenje. Hladilnik za gretje ali grelna pečica, kot tudi imenujemo ta avto del, je videti kot hladilnik pri motorju, le da je njegova funkcija gretje. To se morda sliši paradoksalno, a zgolj zaradi imena tega avtomobilskega dela, ki mu strokovno rečemo tudi izmenjevalnik toplote. Ta del vašega motornega konjička je skratka namenjen temu, da regulira toploto oziroma spušča topel zrak skozi ventilacijo.

 

Do težav v delovanju pride zaradi umazanije, prahu in vodnega kamna, ki se sčasoma nabere na tem avto delu, lahko pa je vzrok tudi izrabljenost zaradi starosti oziroma nenehnega uporabljanja ali pa se razlog morda skriva kje drugje. Ne glede na to, zaradi česa je prišlo do težav pri vašemu hladilniku gretja oziroma izmenjevalniku toplote v kabini vašega avtomobila, pa ga je pametno čim prej zamenjati. Poleg tega, da zaradi napake v njegovem delovanju pride do težav pri regulaciji gretja, je zaradi istega razloga avtomobil tudi bolj obremenjen in zato imate med vožnjo tudi večjo porabo bencina.

 

V trgovinah z avto deli bodo točno vedeli, kaj potrebujete, lahko pa se iskanja lotite tudi sami kar preko svetovnega spleta. Priporočamo vam, da za iskanje izdelka, ki ga potrebujete, uporabite vse tri njegova imena, tako hladilnik gretja, ki ga uporabljajo nekateri proizvajalci, kot tudi izmenjevalnik toplote, ki je strokovno bolj pravilno poimenovanje, medtem ko se ime grelna pečica za ta del avto opreme le redko uporablja. Zaradi cene tega rezervnega dela za vaš motorni konjiček vam ni treba skrbeti, saj boste za izmenjevalnik toplote v spletni trgovini z avto deli predvidoma odšteli le nekaj deset evrov. Prav zato se vam ne splača čakati in voziti okrog z okvaro gretja. Ne le, da vam ta povzroča dodatne stroške pri bencini, da vas nenehno zebe v kabini vašega avtomobila, temveč je zarošeno sprednje steklo lahko tudi vzrok za nesrečo. Ne tvegajte in raje čim prej poskrbite, da bo vaš avto pa tudi vaš hladilnik gretja čim prej spet brezhibno deloval. Kupite novega in ga zamenjajte, saj vas to ne bo stalo ne veliko denarja, ne časa, ne truda.