Katero motorno olje za avto izbrati

Marsikateri voznik avtomobila se sprašuje, katero motorno olje bi bilo najbolj primerno za njegov avto. Izbira na trgu je zelo velika in vsakemu vozniku je na voljo veliko različnih proizvajalcev. Poleg tega pa ima vsak proizvajalec v svojem prodajnem programu različne vrste olja za avto, zato se je še težje odločiti, katerega med njimi izbrati. Kakšnega priporočajo strokovnjaki oziroma na kaj vse je treba biti pozoren pri izbiri?

Motorno olje mora biti kakovostno

Vsako vozilo potrebuje tudi motorno olje, saj to bistveno prispeva k nemotenemu delovanju motorja in s tem tudi samega vozila. Če hočemo, da vozilo brezhibno deluje, morajo biti namreč v brezhibnem stanju tudi vsi njegovi avtodeli. Med avtodeli je zagotovo najbolj pomemben motor, za njegovo delovanje pa skrbi tudi olje za avto.

Zaradi tega je zelo pomembno, kakšnega uporabimo, saj mora biti to ustrezno za naše vozilo, predvsem pa mora biti kakovostno, kar proizvajalci označujejo z različnimi oznakami, med katerimi je najpomembnejše vedeti, da:

 • oznaka S velja za bencinske motorje,
 • oznaka C velja za dizelske motorje.

K tema dvema oznakama so dodane še druge črke po abecednem vrstnem redu, lahko pa tudi številka. Osnovni razred kakovosti je A, nato pa z vsako zaporedno črko abecede ali višjo številko kakovost narašča. Je pa to le eden od standardov (API standard) za označevanje kakovosti olja, pri čemer obstajajo tudi različni drugi načini označevanja.

Zakaj je treba uporabljati olje za avto?

Motorno olje za avto ima več funkcij, med katerimi so najpomembnejše:

 • zmanjšuje trenje med posameznimi deli motorja,
 • poskrbi za manjšo obrabo motorja oziroma njegovih delov,
 • poskrbi za bolj zanesljivo delovanje motorja,
 • omogoča odvajanje toplote z motorja,
 • z uporabo kakovostnega olja se zmanjšajo stroški za vzdrževanje in popravilo avtomobila.

Kaj nam pove faktor viskoznosti olja za avto?

Vsako olje za avto ima na embalaži napisane različne oznake. Med njimi je tudi faktor viskoznosti. Ta nam pove, kako na določeno motorno olje vpliva sprememba temperature. Torej, kakšne lastnosti ima posamezno olje za avto pri določeni temperaturi – recimo, ko je zelo vroče ali ko je zelo mraz. Na podlagi faktorja viskoznosti lahko tako ugotovimo, katero bi bilo najbolj primerno glede na zunanje temperature. 

Faktor viskoznosti se sicer označuje s številko in črko, kot na primer 5W-30. Ta oznaka nam pove, da je takšno motorno olje primerno tako za uporabo v zimskem kot v poletnem času. Olje za avto s takšno oznako se najpogosteje uporablja tudi v Sloveniji, poleg tega pa so priljubljene možnosti tudi še motorno olje 5W-40, 10W-40, 15W-40 in podobno.

Kje kupiti olje za avto?

Čeprav lahko motorno olje za avto kupite na vsaki bencinski črpalki, pa vam priporočamo, da ga raje kupite v za to specializirani trgovini, kakršna je recimo spletna trgovina z opremo za avto in avtodeli Silux. Ne le, da ima ta spletna trgovina z avtodeli in avtopremo na voljo le kakovostna olja za avto priznanih proizvajalcev, ampak si lahko vse vrste, ki so na voljo tudi v miru ogledate ter primerjate njihove lastnosti med seboj. Tako boste laže ugotovili, katero med njimi bi bilo najbolj primerno za vaše vozilo.

Odlični avtodeli in avto oprema

Poleg tega pa se vam v omenjeni spletni trgovini splača pogledati tudi preostalo ponudbo, ki jo sestavljajo različni avtodeli, avto oprema in še marsikaj drugega. Videli boste, da so marsikateri avtodeli tam na voljo po veliko bolj ugodni ceni kot drugje, enako pa velja za avto opremo. Lahko bi celo rekli, da se pri njih dobijo najcenejši avtodeli. Če ne verjamete, preverite, koliko posamezni avtodeli stanejo pri njih in koliko kje drugje.

Strankam je na voljo tudi obsežna zaloga, kar pomeni, da bodo izbrani avtodeli hitro pri vas. Na voljo so vam različni avtodeli, kot na primer:

 • akumulatorji,
 • svetila,
 • deli karoserije,
 • zavorni sistemi,
 • avtodeli za vzmetenje in blaženje,
 • sklopke,
 • menjalniki
 • in vsi drugi avtodeli.

Avtodeli so namenjeni različnimi znamkam in modelom vozil. Vsi avtodeli v ponudbi so originalni ali izbrani tako, da so čim višje kakovosti, zato boste z njimi gotovo zadovoljni. Če potrebujete kakšen rezervni del za avto ali kakšno drugo avtoopremo, jih obiščite in si oglejte ponudbo, v kateri boste zagotovo našli tudi kakovostno motorno olje za svoje vozilo.