Ključna oprema za vsakega motorista

Nedvomno dejstvo je, da nam vsaka vožnja z motorjem nudi ogromno zabave in svobode. Obenem pa smo pogosto hitreje na cilju in prihranimo pri porabi goriva v primerjavi z uporabo avtomobila. Slabost vožnje z motorjem je višja nevarnost za voznika, saj njegovo ali njeno telo ni zaščiteno pred številnimi grožnjami. Zato je ključnega pomena, da nam noge varujejo motoristični škornji, nosimo rokavice, uporabljamo čelado in tako naprej. Ključno je tudi, da poznamo osnovne prednosti pomembnih kosov oblačil, saj jih bomo tako najbolje znali izkoristiti za naše potrebe.

Obvezna motoristična oprema za vsakega voznika

Najbolj kritičen del oprave vsakega voznika motorja predstavlja čelada. Namenjena je varovanju glave, ki je najbolj pomemben del človeškega telesa. Preprečuje manjše in hujše poškodbe glave, obraza, čeljusti in oči. To je tudi glavni razlog, da je obvezno predpisana za vožnjo po večini držav razvitega sveta.

Kvalitetne motoristične jakne
Čelada je namenjena je varovanju glave, preprečuje manjše in hujše poškodbe glave, obraza, čeljusti in oči. To je tudi glavni razlog, da je obvezno predpisana za vožnjo.

Čelade so nepogrešljiva motoristična oprema, ne glede na motor, ki ga vozimo. Poznamo več različnih vrst čelad, kot so zaprte, polodprte, modularne, adventure oziroma offroad in tako naprej. Ključno je, da si izberemo primerno vrsto čelade glede na motor, ki ga uporabljamo. Pri vožnji po cesti so najbolj zanesljive modularne in polne čelade. Za zahtevno vožnjo po razgibanem terenu pa je uporaba offroad čelad ključnega pomena.

Motoristični škornji varujejo noge voznika pred poškodbami

Dandanes še vedno veliko voznikov motorja ne pozna prednost primerne obutve. Pogosto številni vozniki mislijo, da so navadni čevlji ali superge popolnoma kos nalogi. Dejansko pa to ni res, saj se motoristični škornji razlikujejo od navadne obutve na več načinov.

Motoristični škornji nudijo dobro zaščito v primeru padca.
Motoristični škornji se razlikujejo od navadne obutve, saj je material iz katerega so izdelani odporen na vročino in nudi dobro zaščito v primeru padca.

Material iz katerega so izdelani motoristični škornji je izredno odporen na vročino. S tem se zagotovi učinkovita zaščita za noge motorista, ki so pogosto blizu izpušnega sistema. Namenjeni so tudi stabilizaciji stopala, kar olajša daljše vožnje in nudi dobro zaščito v primeru padcev z motorja.

Motoristične jakne ščitijo zgornji del telesa motorista vred z rokami

Uporaba kakovostnih oblačil za vožnjo motorja je priporočljiva iz različnih razlogov. Pogosto spregledane so motoristične jakne, ki opravljajo več funkcij naenkrat. Njihov glavni namen je ščitenje motorista pred naravnimi elementi, kot so dež, vročina, vlaga, mraz in tako naprej. Tako preprečujejo otopelost, prekomerno utrujenost in obenem varujejo zdravje voznika.

Motoristične jakne ščitijo motorista
Motoristične jakne ščitijo motorista pred naravnimi elementi, kot so dež, vročina, vlaga, mraz in tako naprej.

Uporaba motorističnih jaken pa presega namen zaščite pred naravnimi elementi. Narejene so iz izredno močnih materialov, ki zavarujejo roke, ramena, prsni koš, hrbtni del in tudi del vratu motorista pri padcih z motorjem in raznimi drugimi nesrečami. To pa je izredno pomembno, saj nam lahko rešijo življenje in preprečujejo hude poškodbe.

Motoristične jakne nam zagotovijo dodaten prostor za ključne predmete

Preden se podamo na krajšo ali daljšo vožnjo z motorjem je skoraj neizogibno, da bomo potrebovali s seboj vzeti več stvari. Nekateri izmed ključnih predmetov so denarnica, pametni telefon, ključev od stanovanja ali hiše, navigacijska naprava in podobno. Moderne motoristične jakne so narejene z veliko dodatnega prostora za prenašanje različnih predmetov. Tako ne bo potrebe, da bomo vedno morali s seboj vzeti moto nahrbtnik, mehke moto kovčke in drugo dodatno opremo.

Moderne motoristične jakne so narejene z veliko dodatnega prostora
Moderne motoristične jakne so narejene z veliko dodatnega prostora za prenašanje različnih predmetov in nudijo fleksibilnost gibanja za motoriste.

Zelo pomembna lastnost motorističnih jaken je fleksibilnost premikanja, ki nam jo nudijo. To je izredno pomembno za motoriste, ki se pogosto vozijo v urbanem okolju ter tudi parkirajo svoj motor, ko morajo iti po različnih opravkih. Omenjen oblačilo je na voljo v izvedbah, ki so namenjene nošnji v različnih sezonah in stilih. Tako imamo ogromno izbiro motorističnih jaken za moške in ženske različnih oblik, velikosti, stilov, namenske uporabe in podobno.

Uporaba motorističnih rokavic izboljša izkušnjo vožnje

Roke so med vožnjo motorja izpostavljene številnim elementom. Hladen veter, vlaga in nizke temperature lahko ohromi živec v roki. To pa povzroči, da ima motorist slabše odzivne čase. V nekaterih primerih je celo mogoče, da pride do izgube nadzora nad krmilom motorja. Kakovostna motoristična oprema vključuje tudi rokavice. Priporoča se nošnja rokavic za motor v vsaki sezoni in vseh vremenskih pogojih.

Najboljše športne in dirkalne motoristične rokavice

Zelo pomembno dejstvo je, da se v bolj vročih mesecih pričnejo roke potiti, ko z njimi čvrsto držimo krmilo motorja. Ni pogosto, vendar je mogoče, da nam krmilo zdrsne iz rok v kritičnih situacijah, zaradi nabiranja poti. Rokavice za motor pa preprečujejo omenjen pojav in celo izboljšajo oprijem krmila.