Različne tekočine za avto in njihova vloga

Vaš avtomobil vam bo dolgo služil, če ga boste redno vozili na servisne preglede in ga ustrezno vzdrževali. Pomemben element vzdrževanja avtomobila pa so tudi tekočine za avto, ki se uporabljajo za vzdrževanje ali mazanje različnih delov vozila. Ali vas zanima, katere so to?

Tekočine za avto so nepogrešljive za nemoteno delovanje motorja, menjalnika, zavor in servo volana. Glede na to, čemu se uporabljajo in kateri del avtomobila oskrbujejo, poznamo različne vrste tekočin za avto. To so motorno olje, zavorna tekočina, olje v menjalniku in sklopki, hladilna tekočina in tekočina za pranje stekel.

Motorno olje za avto in olje v menjalniku ter sklopki

Motorno olje za avto uvrščamo med najpomembnejše tekočine za avto, saj pomaga mazati gibljive dele motorja in preprečuje njihovo obrabo. Motorno olje je potrebno redno menjati, hkrati pa preverjati njegov nivo, pri čemer je potrebno uporabiti olje ustrezne viskoznosti za vaš motor.

Podobno kot motorno olje, ima tudi olje v menjalniku in sklopki pomembno vlogo pri mazanju posameznih delov menjalnikov, ki so med seboj v stalnem stiku. Na ta način preprečuje trenje ter ščiti menjalnik pred korozijo in obrabo. 

Hladilna in zavorna tekočina za avto

Hladilna tekočina ima pomembno vlogo pri ohranjanju hladu v vročem motorju, kar je še posebej pomembno v vročih poletnih mesecih, pozimi pa ščiti motor pred zmrzovanjem. Nivo hladilne tekočine za avto je potrebno redno spremljati, v primeru težav povezanih z njo pa vas na to opozori opozorilna lučka.

tekočine za avto - zavorna tekočina
Zavorna tekočina za avto preprečuje odpoved zavor in ščiti zavorni sistem pred korozijo in previsokimi temperaturami zavor.

Glede na to, da so zavore bistven del avtomobila, je tudi zavorna tekočina za avto eden ključnih delov zavornega sistema. Njena naloga je preprečevanje parne blokade, ki lahko povzroči odpoved zavor, in zaščita zavornega sistema pred korozijo in visokimi temperaturami zavor.

Tekočina za servo volan in tekočina za pranje stekel

Poleg vseh omenjenih tekočin za avto naj omenimo še tekočino za servo volan in tekočino za pranje stekel. Iztekanje tekočine za servo volan ali nepravočasna zamenjava sta najpogostejša vzroka okvare servo volana.

tekočine za avto za pranje stekel
Tekočine za avto za pranje stekel so ključne za čisto vetrobransko steklo in optimalno vidljivost.

Čeprav se zdi tekočina za pranje stekel med vsemi tekočinami za avto najmanj pomembna, pa je ključnega pomena za optimalno vidljivost. Kot že ime pove, je namenjena pranju vetrobranskega stekla.

Zakaj so aditivi za avto pomembni?

Poleg zgoraj omenjenih tekočin za avto, pa je za lepše delovanje motorja priporočljivo uporabiti tudi različne aditive. Aditivi za avto so namenjeni bodisi zaščiti ali čiščenju delov motorja bodisi povečanju njegove zmogljivosti. Vendar pa to še zdaleč ni njihova edina funkcija. 

Za aditive za avto velja, da brez njih velikokrat ne gre, vendar je pri njihovi uporabi potrebna določena previdnost. Sodobni motorji namreč zahtevajo določeno kakovost goriva, ki morajo v svojih lastnostih ustrezati zahtevam proizvajalca, zato jih ne vlivajte kar vsevprek.

Aditivi za avto in njihova vloga

Aditivi za avto imajo namensko vlogo, zato je potrebno natančno vedeti, kaj želimo z njimi doseči. V splošnem velja, da so namenjeni zaščiti ali čiščenju motorja in povečanju njegove zmogljivosti, posledično temu pa prispevajo k manjši porabi, čistejšemu izpustu in bolj mirnem teku.

V takšnih primerih je potrebno izbrati ustrezen izdelek, saj v nasprotnem primeru to lahko povzroči trajne poškodbe na motorju. Verjetno se še spominjate, ko so vozniki dizelskih vozil pozimi gorivu dodajali aditive, ki so preprečevali njegovo zamrzovanje. Vendar tega pri sodobnejših vozilih nikar ne počnite, saj boste storili več škode kot koristi.

Aditivi za avto namenjeni čiščenju filtra trdih delcev
Aditivi za avto so namenjeni bodisi zaščiti ali čiščenju delov motorja bodisi povečanju njegove zmogljivosti.

Zato pa pri dizelskih motorjih obstajajo aditiv za avto, ki so namenjeni hitremu čiščenju vseh delov za dovod in izgorevanje oziroma za čiščenje filtra trdih delcev. Prav tako pa so aditivi za avto nujno potrebni tudi pri starejših vozilih brez katalizatorjev. Njihovi motorji zahtevajo osvinčen bencin, zato je potrebno gorivu dodati nadomestek svinca, ki ščiti mehke sedeže ventilov. Prav tako se starejšim vozilom priporoča uporabo aditivov za čiščenje sestavnih delov motorja, rezervoarja in vodov za gorivo.

Ad Blue – dodatek za čistejši izpuh

Med nepogrešljivimi aditivi za avto je tudi tekočina AD Blue, ki se jo dandanes uporablja pri vseh sodobnih dizelskih vozili. Glavni razlog je v tem, da je nemogoče izdelati dizelski motor z dovoljenimi izpusti dušikovih oksidov brez dodatnega sistema za čiščenje izpušnih plinov.

Kako deluje sistem za dodajanje aditivov za avto Adblue SCR DEF? Razložena selektivna redukcija katalizatorja dizelske izpušne tekočine

Zato imajo sodobna dizelska vozila dodatno posodo za Ad Blue, ki se nahaja poleg rezervoarja za gorivo. Dodatek je obvezen, saj se v nasprotnem primeru motor ne bo zagnal, poleg tega pa je to edini način da lahko dizelski motorji zadostijo strogim okoljskim standardom Euro 6.