Zdravje akumulatorja je izredno pomembno

Vsako vozilo vsebuje veliko komponent, ki potrebujejo redno in stabilno oskrbo z električno energijo. Naprave, kot so navigacija, radio, CD predvajalnik, klima ipd. potrebujejo dobro delujoč akumulator. Samo vozilo pa ga tudi potrebuje, da se lahko takoj prižge. Tako s preprostim obratom ključa se energija, ki je shranjena v akumulatorju, prenese do zaganjalnika, ki pa prižge motor. S tem pa se prične proces notranjega izgorevanja v motorju. Tako lahko avto brez skrbi odpeljemo kamorkoli želimo. Slabo delujoče električne komponente v našem vozilu pa ga lahko popolnoma ohromijo.

Katere so naloge akumulatorja?

Lahko bi rekli, da je akumulator glavna elektrarna v našem vozilu. Njegova naloga je, da shranjuje električno energijo v sebi. Pošilja pa jo napravam, ki jo potrebujejo. Poleg tega pa vzdržuje majhno napetost v vozilu, tudi ko je ugasnjeno.

Akumulator za avtomobil
Akumulator Xtra

Tako se naš avtomobil, kombi in kamion zapomni trenutno uro in druge nastavitve, ki želimo, da so stalne. Poleg tega pa nam omogoča, da lahko motor vozila prižgemo kadarkoli. Brez akumulatorja je vozilo skoraj popolnoma neuporabno, saj ga ne moremo prižgati, niti uporabljati notranjih inštrumentov in naprav.

Akumulator pretvori kemično energijo v električno. Tako napaja naše vozilo z električnim tokom. Sam akumulator pa se polni, ko je vozilo prižgano preko alternatorja.

Starter in alternator sta pomembni napravi

Starter je majhna napravica v vsakem vozilu, ki uporablja gorivo. Njegova naloga je dokaj preprosta, vendar ključna. Ko obrnemo ključ, pošljemo signal starterju, da prične z zagonom motorja. Ta pa potrebuje določeno količine energije iz akumulatorja, da prične z omenjenim procesom. Tako se motor prične zaganjati z dovolj veliko hitrostjo, da posrka gorivo in zrak v cilindre, kar pa se spremeni v pogonsko silo.

Alternator pa prevzame nalogo oskrbovanja našega vozila z energijo, ko motor prične delovati. Poleg tega pa počasi polni akumulator in ga tako ohranja v delujočem stanju. Če je akumulator slab, ne bo imel sposobnosti, da pošlje v starter dovolj električne energije za zagon motorja. 

Zamenjava akumulatorja

Odvisno je od vrste vozila, števila električnih naprav v vozilu ter načina uporabe vozila, na koliko časa je potrebna zamenjava akumulatorja. Tipično je potrebno opraviti zamenjavo na 3-5 let. Tudi vreme vpliva na njegovo zdravje, saj ga vlaga in zmrzal sčasoma poškodujeta.

Glavni znaki slabega akumulatorja pa so tako:

  • Težave s prižigom vozila
  • Luči vozila se prižgejo, motor pa se ne more
  • Akumulator moramo večkrat napolniti s pomočjo kablov
  • Klikajoči zvoki ob prižigu motorja

Na spletni strani www.silux.de lahko kupimo vrhunske nadomestne dele za vozila vseh vrst. V ponudbi bomo pa tudi našli kakovostne akumulatorje priznanih proizvajalcev.