Dobro delujoči amortizerji za avto

Lastniki vozil se verjetno dobro zavedajo, da dobro delujoči amortizerji za avto poskrbijo za varno upravljanje vozila na cesti, prav tako vplivajo na delovanje zavor in na samo udobje med vožnjo. Če so avtomobilski amortizerji poškodovani, pa seveda predstavljajo nevarnost vožnji. Lahko namreč povzročijo izgubo nadzora nad vozilom.

In kaj pravzaprav je amortizer? Z drugo besedo ga lahko imenujemo tudi blažilec. A ne glede na poimenovanje, gre za mehansko ali hidravlično napravo, ki je zasnovana za absorpcijo in blaženje udarnih impulzov. Takšna naprava kinetično energijo udarca pretvori v drugo obliko energije – navadno v toploto. Ta se nato razprši.

Amortizerji v avtomobilih zmanjšujejo učinek vožnje po neravnem terenu, in sicer tako da spremenijo del energije z vzmetmi na vročino. To izboljšuje kakovost vožnje, prav tako upravljanje samega vozila.

Blažilniki za omejevanje prekomernega gibanja vzmetenja

Avto amortizerji oziroma blažilniki v vozilih služijo za omejevanje prekomernega gibanja vzmetenja. Edini namen takšnih naprav je blaženje nihanja vzmeti. Sama naprava sicer ne blaži udarcev kolesa, temveč je to naloga vzmeti.

Amortizerji za avto za varno upravljanje vozila
Amortizerji za avto poskrbijo za varno upravljanje vozila na cesti, prav tako vplivajo na delovanje zavor in na samo udobje med vožnjo.

Zaradi fizične energije, ki vpliva na kolo, se vzmet skrči. Nato omenjeno shranjeno energijo sprošča tako, da se postopoma lahko vrne v prvotni položaj. Amortizerji pa pri tem poskrbijo, da imate avto še vedno pod nadzorom in da seveda ne prične poskakovati.

Kje so nameščeni avtomobilski amortizerji?

Amortizerji za avto so nameščeni znotraj vzmeti. Vzmetenje za avto lahko najdete na sprednjih ter na zadnjih kolesih – na vsakem kolesu po enega. Znotraj naprave se nahaja bat, ki se premika po cevi, ki je napolnjena z oljem.

Avto amortizerji za omejevanje prekomernega gibanja
Avto amortizerji služijo za omejevanje prekomernega gibanja vzmetenja, nameščeni so na vseh kolesih.

Če se z avtom vozite po neravnih terenih oziroma cestah, prihaja do premikanja bata, posledično do potiskanja olja skozi ventile bata. Kot posledica tega nastopi upor. Ta ustavi nihanje vzmeti. Na takšen način se torej preprečuje izguba nadzora nad vozilom zaradi poskakovanja.

Najpogostejši tipi amortizerjev za avtomobile

Na voljo je več vrst oziroma tipov amortizerjev za vozila. Med najpogostejše sodijo enocevni, dvocevni, enocevni, ki so napolnjeni s plinom, ter amortizerji z zunanjim rezervoarjem.

Pomembno vprašanje v povezavi z avto amortizerji je tudi to, kolikšna je njihova življenjska doba oziroma kdaj je takšno napravo potrebno zamenjati. Praviloma naj bi bila življenjska doba blažilnikov nekaj let oziroma približno 150 000 kilometrov. Seveda je doba naprave lahko precej krajša, na primer v primeru pogoste vožnje po neravnih in slabih cestah.

Kakovostno vzmetenje za avto

Kakovostno vzmetenje za avto poskrbi, da je med vožnjo potnikom bolj prijetno, in to ne glede na to, po kakšnem terenu oziroma cesti se vozijo. Na vzmeteh namreč vozilo počiva, posledično se kolesa lahko premikajo navzgor in navzdol. Med vožnjo je zato čutiti precej manj izboklin, vdolbin, grbin in drugih poškodb cestišča.

Vzmeti za vozila prenesejo veliko obremenitve.
Vzmeti za vozila so izdelane iz zelo trpežnih materialov in lahko prenesejo veliko obremenitve.

Vzmeti za avto posebno vlogo odigrajo zlasti pri vožnji na makadamu oziroma na neravnem terenu – izven urejenih poti. Zato ni nič čudnega, da imajo terenska vozila, kot je denimo džip, izjemno trpežno avtomobilsko vzmetenje. Prav tako morajo biti opremljeni s kakovostnimi blažilniki oziroma amortizerji.

Vzmeti avta so stalno premikajoči se deli

Dejstvo je, da so vzmeti, tako kot še nekateri drugi deli avta, stalno premikajoči se deli. Posledično moramo biti nanje še toliko bolj pozorni, če želimo njihove funkcije uživati čim dlje. Poskrbeti je treba, da je celotni sistem blaženja čim bolj kakovosten in seveda kar se da dobro vzdrževan.

Dovolj dobro moramo torej poskrbeti ne samo za vzmetenje vozila, temveč tudi za oporo ter vodilo blažilnika.

Menjava vzmeti pri vozilu

Vzmeti za vozila so izdelane iz zelo trpežnih materialov. Ti zato lahko prenesejo veliko obremenitve, posledično brez večjih težav lahko zadržijo celo desetletje. Seveda se tudi takšen avto del sčasoma lahko raztegne, posledično ga je treba čim prej zamenjati.

Z menjavo vzmetenja pri avtu tako poskrbimo za udobno vožnjo ter za boljši nadzor nad vozilom. Čas za menjavo vzmeti je torej tedaj, kadar v času vožnje čutimo najrazličnejše tresljaje. Še eden od tipičnih znakov za menjavo vzmetenja pa je veliko posedanje avta, ko dobro napolnimo na primer prtljažnik oziroma ko se v avtu pelje več ljudi.

Kako preveriti vzmetenje za avto?

Ko so vzmeti za vozilo že precej raztegnjene, se podvozje lahko posede skorajda do tal. V določenih primerih lahko pride celo do natrganja oziroma pretrganja vezi. Ravno zato je še toliko pomembneje, da se jih čim prej zamenja.

Poskrbite torej, da so vzmeti v vozilu oziroma celotni sistem za blaženje v povsem brezhibnem stanju in da jih boste v primeru menjave nadomestili z dovolj kakovostnim in originalnim avto delom.