Kakovostna in učinkovita motoristična oprema

Čeprav ste si za svoj popoldanski hobi kupili najboljši motor, boste vsekakor morali poskrbeti tudi za kakovostno in učinkovito moto opremo. V nasprotnem primeru vaša vožnja na motorju ne bo dovolj udobna, predvsem pa ne dovolj varna. 

Moto oprema predstavlja širok nabor izdelkov. Med najpomembnejšimi so zagotovo čelada, hlače in jakna. Izbira prave opreme je dokaj zahtevna naloga, saj na trgu kar mrgoli moto opreme. Vsekakor pa vsak motoristični izdelek ni dovolj kakovosten za uporabo. Tudi zato je pomembno, da je oprema za motor kupljena v specializirani prodajalni. 

Obvezno in zakonsko predpisana motoristična oprema 

Čelada velja za edino obvezno in zakonsko predpisano motoristično opremo. Pri izbiri ustrezne čelade si vzemite dovolj časa. Vsaka čelada ne ustreza vsaki glavi. Če želite takšen kos moto opreme uporabljati pravilno, mora biti izdelek primerne velikosti. Najpomembneje je, da vam tovrstna moto oprema na glavi ne pleše oziroma da vam ni pretesna. 

Učinkovita in kakovostna moto oprema vam lahko v primeru padca oziroma nesreče celo reši življenje.

Enako pomemben kot zunanji del čelade je tudi njena notranjost. Izjemno pomemben je namreč vložek pod školjko čelade. V primeru padca ali nesreče ta del dobro absorbira energijo. Na ta način prepreči hujše poškodbe. Priporočamo vam, da ne kupujete rabljene čelade, temveč si kupite povsem novo. Pri tem vam lahko v veliki meri pomaga izkušeni prodajalec v moto prodajalni. Dober prodajalec bo od vas zahteval, da čelado pred nakupom dobro preizkusite. 

Motoristične hlače in jakna 

Učinkovita in kakovostna moto oprema vam lahko v primeru padca oziroma nesreče celo reši življenje. Dobra motoristična oblačila učinkovito blažijo padce in preprečujejo tudi hujše nesreče. Za večino moto jaken je značilno, da imajo na komolcih, ramenih in na hrbtu všito dobro zaščito. Enako velja za kakovostne motoristične hlače. 

Čelada velja za edino obvezno in zakonsko predpisano motoristično opremo

Še pred pričetkom vsake motoristične sezone dobro preverite, ali je vaša moto oprema dovolj kakovostna. Vseskozi sledite trendom motorističnih oblačil. Tudi na ta način boste hitro prišli do najboljše izbire. 

Zaščitna oprema za motorje 

Ko se z motorjem odpravljate na izlet, ga vedno parkirajte na dobro vidnem mestu. Tudi doma bodite pozorni na to, kje ga boste hranili. Motor pred krajo lahko dobro zaščitite na več načinov. Na trgu so vam na voljo posebne vrste ključavnic, na primer ključavnice z alarmom ali pa ključavnice, s katerimi skupaj lahko pripnete več motorjev. 

Najbolje prodajani rezervni motoristični deli 

Če ste strastni ljubitelj vožnje na motorju, je velika verjetnost, da ste lastnik motorja. Po drugi strani pa vas je kar nekaj takšnih, ki na motor sedete le tu in tam. V takšnem primeru si najverjetneje izposodite prijateljev motor. A v vsakem primeru morate z ustrezno opremo poskrbeti za veliko mero udobja in varnosti. 

Lastniki oziroma uporabniki motorja pa se dobro zavedajo, kako pomembni so tudi rezervni deli za motorje. Zanje velja, da so cenovno lahko kar dragi. A če so moto deli kupljeni na pravem mestu, je tovrstna skrb povsem odveč. Najpomembneje pa je, da si zagotovite kakovostne in učinkovite rezervne dele. 

Seznam rezervnih delov za motorno kolo 

Na trgu so vam  na voljo številni rezervni deli za motorje. Moto deli se med seboj razlikujejo tudi glede na proizvajalca in posledično tudi od cene. Vedno posegajte po moto delih uveljavljenih proizvajalcih, čeprav boste praviloma morali zanje zagotovo odšteti nekaj evrov več. 

Moto deli so na primer akumulator, troblja, senzorji, zaganjalnik, odbojno steklo, alternator, zadnja luč, posamezni deli zadnje luči, zadnja luč, žarnica žarometa za meglo, smerna utripalka, žarnica smerne utripalke. 

Najbolje prodajani moto deli pa so žarnica glavnega žarometa, zračni filter, vžigalna svečka, veriga, zavorna obloga. 

Zračni filtri motornih koles 

Zračni filter velja za enega od najbolj iskanih rezervnih delov za motor. Glede na material ločimo več vrst zračnih filtrov za motorno kolo. Filter je lahko narejen iz papirja, pene, nagubane, netkane tkanine. Papirnati zračni filter je praviloma izjemno poceni. Ni pa primeren za motorna kolesa, ki se pogosto uporabljajo na nekoliko bolj prašnih cestah. Življenjska doba papirnatega filtra je zlasti odvisna od modela motornega kolesa. 

Motorni zračni filter iz pene lahko ujame večje količine onesnaževalcev. Z njim so večinoma opremljeni motorji, ki se uporabljajo na bolj prašnih terenih. Filtri iz nagubane, netkane tkanine pa so znani kot rezervni moto deli z izjemno visokim pretokom. Najpogosteje se jih uporablja pri obnovi motornega kolesa. Takšni filtri namreč lahko dobro izboljšajo dinamiko prevoznega sredstva. Tovrstni moto deli so impregnirani s posebno raztopino.