Katere avto žarnice veljajo za najpogostejšo izbiro?

Če ste voznik že kar nekaj časa, se vam je zagotovo med drugim pripetilo tudi to, da ste potrebovali nove avto žarnice. Na voljo je kar nekaj vrst žarnic za vozila. Med seboj se razlikujejo predvsem po svetilnosti, času življenjske dobe, ne nazadnje tudi po sami uporabi energije.

Pametno je vedeti, kaj so pravzaprav halogenske žarnice za avto, kaj predstavljajo HID in kaj so LED žarnice. Med vsemi možnostmi, ki nam jih ponuja trg, pa so še vedno najbolj pogosta izbira halogenske avto žarnice, ki so z nami tako in drugače prisotne že veliko desetletij.

LED žarnice imajo dolgo življenjsko dobo, zato vam jih ne bo treba tako pogosto menjati.

Trend pri izbiri avto žarnic se vendarle spreminja

Kljub temu da so torej halogenske avtomobilske žarnice še vedno najpogostejša izbira pri večini voznikov, pa se trend vendarle nekoliko spreminja. V ospredje namreč prihajajo tudi LED luči. Obe vrsti svetil za vozila pa se vsekakor ponašata s številnimi prednostmi.

Avto halogenski žarometi uporabljajo kombinacijo argona ter dušika. Takšen plin se vname, kadar se prižgejo žarometi. Na takšen način dobimo šop svetlobe, s pomočjo katerega lahko dovolj dobro vidimo na cesto. Največje prednosti, ki jih ponujajo tovrstne žarnice za avto, pa so: ugodnost, na voljo so praktično povsod, hitro se prižgejo, so zanesljive, saj omogočajo tudi do več kot 1000 ur delovanja.

Kaj so HID avtomobilske žarnice?

HID avto žarnice ali Xenon so se prvič na trgu pojavile pred nekaj več kot tremi desetletji, in sicer na vozilih višjega razreda. So izjemno svetle in avtu dajejo odličen videz. V primerjavi s halogenskimi žarometi imajo celo do trikrat večjo svetilnost.

Največje prednosti HID žarometov so: dvakrat daljša življenjska doba v primerjavi s halogenskimi avto žarnicami, boljša svetloba, ki nam zagotavlja še bolj varno vožnjo, tudi v težjih razmerah, majhen porabnik energije.

LED žarnice proizvajajo intenzivno in svetlo svetlobo, ki je kot nalašč za osvetlitev ceste pred vami, zato so idealne za nočno vožnjo.

Vse bolj priljubljene so LED luči za avto

Vse več pa je govora o LED avto lučeh, ki so med vozniki izjemno popularne. V zadnjih letih so se takšne avto žarnice celo pocenile in tako postale cenovno precej bolj dostopne. Pojavile so se pred več kot desetimi leti, a so bile tedaj izjemno redke.

LED avto svetila so pri voznikih priljubljena tudi zato, ker imajo v primerjavi s HID žarnicami precej daljšo življenjsko dobo. Njihove druge prednosti so denimo še: primerne so za vsak avto, se ne segrevajo, imajo zelo nizko porabo energije, njihova življenjska doba je do 40000 ur.

LED žarnice H4 in H7

Daleč največji prednosti LED žarnic na sploh sta izjemno dostopna cena ter visoka učinkovitost. To pomeni, da ne potrebujete zapraviti veliko denarja, da lahko dovolj učinkovito nadgradite svojega avtomobila z moderno svetilno opremo. Takšna nadgradnja vozila vam v prvi vrsti omogoča precej boljši izkoristek svetlobe, prav tako tudi bistveno nižjo porabo energije.

S pomočjo LED razsvetljave v svojem avtu manj obremenjujete električni sistem. LED tehnologija pa vam prav tako zagotavlja, da avto luči svetijo s čistejšo svetlobo, ki torej ne vključuje meglenih vzorcev. Na izbiro je več vrst LED žarnic za avto. Med drugim tudi žarnice H4 ter žarnice H7.

Poleg tega LED žarnice porabijo manj energije kot običajne halogenske žarnice, zato boste prihranili pri porabi goriva v avtomobilu.

LED žarnice ustvarjene posebej za čisto ter močno svetlobo

Med LED žarnicami za avtomobile so še posebej priljubljene H7 žarnice. Te so namreč ustvarjene za izjemno močno pa tudi nadvse čisto svetlobo. V resnici so izdelane kot nadgradnja halogenskim pa tudi HID lučem za avto. V primerjavi s halogenskimi žarnicami imajo tovrstne žarnice tudi do 200 % večjo svetilnost.

H7 LED žarnice so znane tudi po največjem dometu svetlobe, seveda če jih ponovno primerjamo s halogenskimi. H7 žarnice torej lahko proizvajajo svetlobo, ki zmore seči tudi do dvakrat dlje kot druge. Še posebej so dobrodošle ter zaželene, če želite imeti bolj čisto svetlobo v vsakodnevnih pogojih na cesti. Prav tako se odlično obnesejo za tako imenovano off road vožnjo, kjer je treba biti še posebej previden, kjer se vozi. Pogosto se nameščajo tudi na dirkalnike, kjer je potrebna vrhunska vidljivost ter se je treba še toliko hitreje odzvati na ovire.

Pred nakupom LED H7 in H4 žarnice

Ko se odločamo za nakup H7 ali pa H4 LED žarnice, se je obvezno najprej treba temeljito prepričati, ali jih je sploh možno namestiti v izbrano vrsto vozila. Veliko modelov namreč od nas zahteva prav posebni pritrdilni mehanizem. Ta se dobi v kompletu ali pa se ga mora dokupiti.

Ob tem je tudi možno, da bo potrebna še kakšna manjša modifikacija, in sicer za glavno električno žico, ki vodi do žarometov.