Koristni nasveti za izbiro letnih avtomobilskih gum

Gume za avto so zagotovo eden od najpomembnejših delov vašega jeklenega konjička. In ravno zato morate biti pri izbiri novih gum še toliko previdnejši. V prvi vrsti morate vedno upoštevati razmere, v katerih uporabljate avto. 

Vreme je lahko zlasti v prehodnem času zelo nestabilno. Dnevne in nočne temperature so lahko zelo različne. Če svoje vozilo uporabljate predvsem v jutranjem času in zvečer, vam z nameščanjem letnih gum ni treba posebej hiteti. Počakajte, da bodo povprečne dnevne temperature nekje od 5 do 7 stopinj Celzija.

Debelina avtomobilskih gum 

Izbira gume za avto vključuje tudi pregled debeline tekalne plasti. To je pomembno pri uporabi stare gume. Tekalna plast gume ne sme biti tanjša od 2,5 do 3 milimetrov. Če se boste s takšno gumo vozili po cesti, je njena stopnja oprijema nezadostna. 

Gume za avto Continental
Gume za avto Continental

Ker se avtomobilske gume na pogonski osi bolj obrabijo, je treba ob naslednji zamenjavi zamenjati zadnje ter sprednje gume. Če vam to dovoljuje tudi vzorec tekalne plasti, obenem zamenjajte še leve z desnimi. Na ta način si boste omogočili povečanje ravni nadzora nad vozilom ter seveda podaljšanje življenjske dobe posamezne gume. 

Simetrične in asimetrične pnevmatike

Pri izbiri novih avtomobilskih gum se je treba prepričati tudi o ustrezni izbiri vzorca tekalne plasti. Preverite, ali je skladen s pogoji delovanja vozila. Simetrične gume so ustreznejše za mirno vožnjo. Takšna vrsta gum je poceni in ima odlično uravnotežene lastnosti. Prav tako jih lahko obrnete.

Kakšna je razlika med simetrično in asimetrično gumo

Nekoliko bolj vsestranske so asimetrične gume. Te vam zagotavljajo kakovostno vožnjo tako na mokrih kot tudi suhih tleh. Še zlasti so takšne gume dobrodošle za športno vožnjo. Usmerjene gume pa so potrebne, če pogosto dežuje. Zanje je značilno, da so odporne na hidroplaning. 

Skladiščenje gum za avto 

Krajši rok uporabe je značilen za tiste gume, ki so dlje časa skladiščene. Priporočamo vam, da vedno kupujete gume za avto, ki so izdelane najpozneje pred enim ali dvema letoma. Pri izbiri novih gum upoštevajte tudi, da so trde gume odpornejše proti obrabi. Če z vozilom vsakodnevno premagujete daljše razdalje, so trše pnevmatike boljša izbira. Po drugi strani pa imajo mehkejše gume veliko boljšo oprijemljivost. 

Ugodna izposoja avtodoma. Moderni, ekonomični in zanesljivi avtodomi za najem. Preberi več …