Motocross čelade v osnovi delimo na vsaj pet podskupin

Ko je govora o zaščitni opremi motokrosista, v ospredje najprej pridejo seveda motocross čelade. Takšna oprema velja za edini kos, ki je predpisan tudi z zakonom. Slednje pomeni, da je obvezen. V osnovi lahko čelade za motokros delimo na vsaj pet različnih podskupin. Med seboj pa se razlikujejo predvsem po funkcionalnosti, stopnji zaščite in ne nazadnje še po videzu.

Pri izbiri motocross čelade pa je predvsem treba v mislih imeti namen, slog vožnje, vidnost, prezračevanje pa tudi komuniciranje. Slednje pomeni, da je tudi v času vožnje z motorjem sporazumevanje lahko ključno in torej pomembno, in to ne glede na to, ali gre za pogovor med motoristi v skupini ali za pogovor po mobilnem telefonu.

Nakup moto čelade glede na namen ter slog

Dejstvo je, da različni modeli motorjev narekujejo različne vrste čelad. Tako na trgu lahko najdete čelade, ki so na primer posebej izdelane za uporabo pri motokrosu, super sportu, za touring, ne nazadnje tudi čelade za skuterje.

motocross čelade glede na osebnostne lastnosti kupca.
Pri izbiri motocross čelade je treba v mislih imeti namen, slog vožnje, vidnost, prezračevanje pa tudi komuniciranje.

Kar se tiče sloga motocross čelade, so tu v ospredju predvsem osebnostne lastnosti kupca. Seveda mu je pomembno tudi to, kako čelada za motokros izgleda, kakšna je njena zasnova ter struktura. Kljub temu mora biti varnost daleč na prvem mestu. Če vam je izjemno lepa čelada ne ponuja, potem se jo raje izognite.

Vidnost in prezračevanje motocross čelad

Izkušeni prodajalec vas bo v specialistični prodajalni z moto kros opremo spomnil na to, da je pri izbiri zaščitne čelade izjemno pomembna tudi vidnost, prav tako prezračevanje. Vsekakor so zatemnjeni vizirji videti nekaj najlepšega, v tem primeru je čelada videti prav huda. A pomislite na to, kakšna bo vaša vidljivost. Si zaradi estetike vendarle želite, da bi bila vaša vidljivost zelo zmanjšana? Najverjetneje ne.

Kvalitetne motocross čelade
Seveda je pomembno kako motocross čelada izgleda, kljub temu mora biti varnost daleč na prvem mestu.

Za novejše čelade za motorje je značilno, da imajo enega ali celo več prezračevalnikov oziroma prezračevalnih kanalov. Takšna oprema ima praviloma še posebno drsno zapiralo. Z njim lahko dovolj učinkovito uravnavate količino samega zračenja – tako v hladnih kot tudi zelo toplih dnevih.

K moto čeladi še kakovostna očala

Pri omembi zaščitne opreme za motokros najprej torej na vrsto pridejo moto čelade. Takoj za tem se navadno omenjajo še zaščitna motocross očala. Takšna oprema je na voljo za vse generacije in oba spola. Nekatera so torej posebej zasnovana za otroke.

zaščitna očala za motocross
Takoj za čeladami se za varnost navadno omenjajo še zaščitna očala za motocross.

V prvi vrsti je ključnega pomena, da so očala za moto kros ravno prav velika, torej da se njihova oblika povsem prilega obliki glave uporabnika. Kakovostna očala navadno vključujejo enoslojno peno za obraz, ki zmore dovolj dobro vpijati znoj. Dobrodošla je leča iz polikarbonata, saj odlično preprečuje zamegljevanje. Takšna leča je izjemno dobro odporna na praske.

Primarna funkcija vseh vrst očal je varnost ter zaščita

Tako kot to velja za vse vrste zaščitnih očal, vam morajo tudi očala za motocross v prvi vrsti ponuditi predvsem največjo mero varnosti pa tudi zaščite.

  • Pri nakupu se morate zato prav vedno prepričati, ali izbrana tovrstna oprema ustreza varnostnim standardom ter ali ima certifikat, ki je seveda veljaven v Evropski uniji.
  • Za kitajska moto očala brez posebnega imena je namreč slednje izjemno vprašljivo.
  • Tudi sami materiali moto očal morajo biti trdni, a obenem dovolj fleksibilni in dobro odporni na udarce.
  • Odličen material za očala za motocross je denimo polikarbonat ali pa poliuretan.
  • Leče pa morajo biti dovolj dobro odporne proti praskam in neprepustne za vodo oziroma vlago.

Pogled skozi očala mora biti povsem jasno viden

Kakovost vida je prav tako še eden od ključnih dejavnikov pri izbiri očal za motoriste. Pogled skozi očala mora biti vedno jasno viden. Slednje lahko zagotovijo samo leče, ki so narejene iz kakovostnega materiala. Na kakovost vida pa seveda v veliki meri vpliva tudi okvir, ki ne sme blokirati oziroma ne sme ovirati pogleda.

Vodič za najboljša očala za motocross

Bistvenega pomena je tudi tesno ter udobno prileganje motocross očal. To pomeni, da očala za uporabnika ne smejo biti ne premajhna in ne prevelika. Vedno morajo biti združljiva z izbrano čelado. Očala za motocross morajo na obrazu stati čvrsto. Če se na njem majejo, to pomeni, da so zagotovo prevelika. Če pa s pogledom lahko vidite okvir, to pomeni, da so premajhna. Različni ponudniki oziroma proizvajalci imajo tudi različne oblike. Slednje seveda povzroča različno prileganje obrazu. Zlasti zato je vedno dobro preveriti oziroma preizkusiti čim več različnih modelov moto očal.