Največje steklo v našem avtomobilu

Vsako vozilo je opremljeno z različno tehnologijo, ki skrbi za aerodinamičnost in zaščito pred zunanjimi elementi. Zelo pomemben del te opreme je vetrobransko steklo za avto, ki ščiti potnike pred vetrom, dežjem, zmrzaljo ter različno umazanijo. To je tudi dostikrat največji kos stekla na našem avtomobilu, saj mora nuditi največje kote vidljivosti. Samo steklo pa se močno zanaša na moč pranja, ki ga nudijo brisalci in črpalka. Tako lahko tudi med vožnjo po dežju, snegu ali blatu očistimo avtomobilsko vetrobransko steklo, ne da bi morali prenehati z vožnjo.

Dejstvo je, da je steklo zelo težko opraskati, saj je to izredno trden material. Je pa res, da majhne praske lahko pustijo kamenčki in prah, ki se na njem nabirajo. Priporočljivo je, da imamo v posodi za čistilno sredstvo za stekla vedno dovolj tekočine. Tako bomo lahko med vožnjo uporabili avtomobilske brisalce v primeru nabiranja dežnih kapljic, snega, blata in druge umazanije na prednjem steklu.

Črpalka za pranje stekla avtomobila črpa čistilno tekočino

V našem avtomobilu se nahajajo različne črpalke. Potrebujemo jih za črpanje goriva, čistilne tekočine ipd. Naš jekleni konjiček ima nad motorjem vgrajeno črpalko za pranje stekla avtomobila. Ta je namenjena črpanju čistilne tekočine na sprednje steklo vozila na ukaz voznika. Omenjena tekočina ni sestavljena samo iz vode. Vsebuje različne kemikalije z namenom bolj učinkovite odstranitve umazanije s stekla. 

Črpalka za pranje stekla avtomobila
Črpalka za pranje stekla avtomobila

V toplejših mesecih leta veliko ljudi uporabi vodo kot čistilno tekočino. To pa ni priporočljivo, saj navadna pitna voda pušča obloge v samem sistemu čiščenja. Tudi črpalka za pranje stekla avtomobila se lahko z uporabo navadne vode sčasoma zamaši. Njeno delovanje pa se lahko oslabi, zaradi nabiranja oblog v njeni notranjosti.

V zimskem času pa je črpalka za pranje stekla avtomobila pod dodatno obremenitvijo. Uporabljali jo bomo veliko več, saj sol, sneg, led in drugi elementi v okolju umažejo vetrobransko steklo. Tako bomo morali stekla prati veliko bolj pogosto, kot sicer.

Avtomobilski brisalci odstranjujejo umazanijo s stekel

Vsi avtomobilski brisalci so narejeni z namenom odstranjevanja umazanije s sprednjega ali zadnjega stekla vozila. Narejeni so iz več delov, ki pa so:

Roke brisalcev

Roke brisalcev za avto so narejene večinoma iz kovine. Rok načeloma ni potrebno menjati, saj so izredno vzdržljive. Je pa res, da morda moramo menjati elektro-motorje, ki so zadolženi za premikanje rok.

Silikonski avtomobilski brisalci
Silikonski avtomobilski brisalci so veliko tišji pri delovanju

Priključek oziroma sponka za držanje samega brisalca

Avtomobilski brisalci se držijo kovinskih rok. Roke premikajo brisalce preko vetrobranskega stekla ter tako odstranjujejo umazanijo. Poznamo številne priključke za brisalce, ki morajo ustrezati obliki rok za pravilno delovanje.

Rezilo brisalca odstranjuje umazanijo

Rezilo brisalca za avtomobil je izredno pomembno. Predstavlja edino površino dotika s steklom. Zato je material izdelave izredno pomemben. Poznamo pa številne materiale, ki se med seboj razlikujejo v življenjski dobi, kakovosti, moči brisanja ipd.

Različni materiali izdelave brisalcev so na voljo vsem voznikom

Gumijaste metlice brisalcev za avtomobil so že dolgo časa v obstoju. Dandanes jih uporablja veliko voznikov, saj je guma poceni in kakovosten material, ki brez težav očisti vetrobransko steklo. Je pa res, da je občutljiva na UV žarke, sneg, vlago in druge elemente narave. Tako sčasoma preperi in postane neuporabna.

https://www.youtube.com/watch?v=Psgy8YOQkPA
Video: Kako so narejeni avtomobilski brisalci

Silikonski avtomobilski brisalci so bolj odporni na naravne elemente. Obenem pa so tudi veliko tišji pri delovanju, kot gumijasti. Dandanes so silikonski brisalci priporočljivi za voznike, ki želijo kakovostno in dolgotrajno rešitev za brisanje stekel.

Brisalci z grafitno ali teflonsko prevleko so tudi zelo priporočljivi. Samo rezilo je v tem primeru premazano s posebno prevleko iz grafita ali teflona. Razlog za to pa je lažje in bolj gladko drsenje rezil po steklih.

Menjava vetrobranskega stekla za naš avtomobil

Vetrobransko steklo pri avtomobilu je zelo vzdržljivo. Kljub temu pa ga lahko močni udarci močno poškodujejo. Dovolj je že, da opazimo razpoke na voznikovem predelu stekla. Te lahko ogrozijo strukturalno integriteto samega stekla, kar povzroča nastanek dodatnih razpok. Vse to pa je izredno nevarno, zato ga je dobro čimprej zamenjati.

Razpoke na avtomobilskem vetrobranskem steklu tudi ogrožajo zdravje notranjosti kabine. Čez njih lahko prične teči voda, kar lahko poškoduje armaturno ploščo, preproge, sedeže ter razne elektronske naprave. Priporočljivo je, da ob več ali večjih razpokah čimprej poiščemo mehanika, ki nam bo znal profesionalno zamenjati avtomobilsko steklo. Tako bomo ohranili svoje zdravje, kot tudi zdravje sovoznika in potnikov ter samega avtomobila v najboljšem stanju.

Preberite še več o tej temi v članku Avtomobilska stekla imajo več ključnih namenov