Avtomobilska stekla imajo več ključnih namenov

Vsak moderni jekleni konjiček potrebuje številne komponente, ki zagotavljajo učinkovito in varno vožnjo. Pri tem igrajo pomembno vlogo avtomobilska stekla, ki varujejo voznika, sovoznika in potnike pred vetrom, dežjem, UV žarki ter drugimi naravnimi elementi. Imajo pa tudi druge naloge, ki so mnogim lastnikom vozil nevidni. Zaradi svoje oblike omogočajo vozilu določeno mero aerodinamičnosti. So pa tudi ključni sistem pri sprožitvi zračnih vreč v primeru nesreče, kar pomeni, da nam lahko rešijo življenje.

Čemu služijo avtomobilska stekla?

Vsak avtodel ima svoj specifičen namen in nalogo. Lahko pa je tudi tako, da služi več namenom in hkrati ali posamično opravlja več nalog. Dober primer tega so avtomobilska stekla, ki na prvi pogled ne izgledajo tako zelo pomembno. V resnici pa poleg varovanja oseb v avtu opravljajo tudi številne druge naloge, ki so mnogim voznikom nevidne. Nekatere izmed teh so:

  • Avtomobilska stekla nudijo strukturno oporo celotnemu vozilu
  • Omogočajo normalno in pravilno delovanje sistemov za varovanje življenja, kot so zračne vreče v volanu, stebrih strehe in armaturni plošči ter tako naprej
  • Preprečujejo vstop hladnega vetra, žuželk, vlage in drugih naravnih elementov
  • Omogočajo klimatskemu sistemu normalno delovanje in zadrževanje toplega ali hladnega zraka
avtomobilska stekla preprečujejo vstop hladnega vetra in žuželk
Avtomobilska stekla preprečujejo vstop hladnega vetra, žuželk, vlage in drugih naravnih elementov v avto.

Izredno pomembno je, da poškodovano avtomobilsko steklo popravimo ali zamenjamo čim prej. Načeloma je vedno boljša rešitev zamenjava celotnega kosa omenjene avto opreme. Manjše razpoke in poškodbe je mogoče deloma ali v celoti popraviti s posebnimi postopki ter kompleti za popravilo.

Vetrobransko steklo ni bilo vedno obvezna oprema

Prvi avtomobili niso dosegali visokih hitrosti. Bili so enako hitri kot kočije s konji ali druga osnovna prevozna sredstva. Zato ni bilo nobene potrebe, da bi vsebovali vetrobransko steklo kakršne koli velikosti in debeline. Sčasoma pa so izdelovalci osebnih vozil pričeli uporabljati navadno steklo, ki se je izkazalo za zelo neučinkovito.

Avtomobilska stekla omogočajo vozilu določeno mero aerodinamičnosti.
Avtomobilska stekla zaradi svoje oblike omogočajo vozilu določeno mero aerodinamičnosti.

Velika novost je prišla v 30.ih letih prejšnjega tisočletja, ko je Francoski kemik in umetnik Eduard Benedictus ustvaril eksperimentalno laminirano steklo. To je bil izreden napredek za celotno avto industrijo. Laminirano vetrobransko steklo se ni razbilo na večje kose in pri tem ostalo, več ali manj, v enem kosu. To pa je imelo številne prednosti za zdravje voznika, sovoznika in potnikov v manjših in večjih osebnih ter tovornih vozilih.

Brisalci za avto omogočajo boljšo vidljivost na cesti

Pogosto so majhni avtodeli izredno pomembni za pravilno delovanje celotnega vozila. Nekateri so globoko skriti pod pokrovom motorja, drugi pa so nameščeni na zunanjosti osebnega ali drugega vozila. Novejši brisalci za avto so narejeni iz različnih kakovostnih materialov, ki so visoko odporni na UV žarke, zmrzal, vlago in druge naravne pojave ter elemente. Sčasoma pa se obrabijo, zato jih je potrebno zamenjati.

metlice avtomobilskih brisalcev
Načeloma so mehanični obrabi izpostavljene metlice avtomobilskih brisalcev, menjava pa se celotni del, brez rok brisalcev za avto.

Neglede na vrsto in velikost brisalcev za avto, jih nujno potrebujemo za ohranjanje varnosti med vožnjo. Narejeni so tako, da z zamahi po vetrobranskem steklu odstranjujejo prah, pesek, blato, sneg, žuželke in druge nezaželene elemente. To pa omogoča dobro vidljivost na cesto v vseh pogojih, kar močno zniža odzivne čase voznika v primerih zasilnega zaviranja, izogibanja predmetom na cestišču in ob drugih nevarnostih.

Metlice avtomobilskih brisalcev se sčasoma obrabijo

Odstranjevanje umazanije iz prednjega ali zadnjega stekla avtomobila je mehaničen proces. To pomeni, da pri njem prihaja do določene obrabe nekaterih delov avta. Predvsem so mehanični obrabi izpostavljene metlice avtomobilskih brisalcev, saj pri delovanju drsijo po stekleni površini. Sčasoma pa jih UV žarki, zmrzal in tudi mehanična obraba oslabi do te mere, da potrebujejo zamenjavo. Načeloma se menjava celotni del, brez rok brisalcev za avto.

Kako narediti metlice brisalcev kot NOVE v 30 sekundah?

Zamenjati je potrebno samo metlice avtomobilskih brisalcev s priloženim držalom. Zamenjavo lahko opravimo izredno hitro in brez orodja. Seveda pa moramo biti previdni pri izbiri omenjenega potrošnega avto dela, saj mora biti primerne velikosti. Obenem je tudi potrebno, da ima enak pripenjalni mehanizem, kot ga imajo roke brisalcev za avto na našem vozilu.

Kolikšno življenjsko dobo imajo metlice brisalcev?

Povprečna življenjska doba posameznih avto delov je močno odvisna od številnih dejavnikov. Nekateri brez težav preživijo celotno življenjsko dobo vozila, druge pa je potrebno zamenjati dokaj hitro. Uporabna življenjska doba, ki jo imajo metlice brisalcev je nekje med 3-6 mesecev. Odvisno je od kakovosti materialov, pogostosti uporabe in drugih dejavnikov, koliko časa jih bomo lahko uporabljali.

V primeru, da opazimo kakršno koli sledečo poškodbo ali nepravilno delovanje metlic brisalcev, jih  moramo zamenjati čim prej.

  • Škripajoč zvok pri uporabi metlic brisalcev
  • Preskakovanje gume po steklu, ko uporabljamo brisalce za avto
  • Nezadostno odstranjevanje vlage in umazanije s površine stekla
  • Manjkajoča guma, razpoke gume ali druge poškodbe rezila oziroma metlic avtomobilskih brisalcev

Pomembno je, da izrabljene avto dele vedno zamenjamo s kakovostnimi nadomestki. Te ne potrebujejo biti originalni, saj so poprodajne izvedbe alternatorjev, akumulatorjev, vetrobranskih stekel in drugih avto delov pogosto enake ali celo boljše kakovosti od originalnih.