Motoristični škornji ščitijo in varujejo noge

Ste vedeli, da je kar 32 % možnosti, da si motorist pri padcu poškoduje noge? Te so lahko pri motoristih še toliko bolj izpostavljene zaradi poceni in nekakovostne opreme spodnjih okončin. Vsekakor navadne kavbojke, trenirka, športni copati, balerinke, cokli ter podobno za motor nikakor niso ustrezni. Za vožnjo z motorjem so najprimernejši visoki motoristični škornji, ki odlično ščitijo ves spodnji del noge. Ob morebitnem padcu oziroma nesreči takšna vrsta obutve prihranijo marsikateri zlom, zvin ali odrgnino.

Na žalost pa je ravno obutev tisti del motocross opreme, za katero pogosto zmanjka denarja. Za dober motocikel se praviloma odšteje tudi do nekaj tisočakov. Potrebno je kupiti tudi novo ter homologirano zaščitno čelado, jakno, hlače. Neredko pa so pri kupcih šele nato na vrsti škornji, ki pa naj bi bili čim cenejši.

Visoki motoristični škornji
Za vožnjo z motorjem so najprimernejši visoki motoristični škornji, ki odlično ščitijo ves spodnji del noge.

Vodoodporni motoristični čevlji, ki poleti niso prevroči

Če torej želite postati lastnik oziroma uporabnik čim bolj kakovostnih motorističnih čevljev, boste morali zanje odšteti nekaj več denarja. A preden se lotite nakupa, premislite o nekaterih ključnih dejavnikih. Vas v noge hitro zebe ali se vam noge izredno hitro potijo? Če sodite med vročekrvne motoriste, nikakor ne bodo najustreznejši motoristični škornji iz umetnega usnja. Ti se vam sicer v deževnih dneh ne bodo premočili, vendar pa vam bo poleti v njih prevroče.

Pred izbiro moto obutve razmislite predvsem o tem, kdaj in na kakšen način se boste vozili, kakšne so vaše zahteve glede samega udobja. Šele nato sledi eden od sicer pomembnejših delov nakupa: to je cena. Nikakor pa si ne smete čevljev za motor izbirati na videz. Lepota ter stil sta namreč zadnja dva dejavnike same izbire.

Novi materiali za motoristične čevlje

Na trgu so vam na voljo povsem novi materiali, iz katerih so izdelani škornji za motor. So udobnejši in takšni, ki dobro dihajo, ter oblikovani po zadnjih načelih mode. Sicer pa je moto obutev na sploh zelo raznolika ter strogo ločena glede na namembnost.

Goretex škornji za motor
Na trgu so vam na voljo povsem novi materiali, iz katerih so izdelani škornji za motor.

Ključna naloga motorističnih čevljev je, da ščitijo vaše prste, podplate ter varujejo gležnje in grejejo noge. Če ste v finančni stiski, so v tem primeru dobrodošli kar vojaški škornji, ki so daleč najboljša izbira. So namreč usnjeni, visoki, imajo povsem nedrseč gumijast podplat, prav tako so udobni za celodnevno hojo. Na sploh vas bodo kakovostnejši čevlji za motor stali nekje med 90 in 140 evri. Za 200 evrov pa lahko že dobite vrhunsko obutev za motor.

Motocross oprema kot izjemno pomemben dejavnik varnosti voznika

Pred nami so lepi in sončni vikendi, kar na ceste privabi tudi številne motoriste. Ti spadajo med najbolj ranljive udeležence v prometu. Za svojo varnost v največji meri lahko poskrbijo kar sami, in sicer s primerno izbrano zaščitno motoristično opremo ter brezhibnim vozilom.

Kvalitetna motocross oprema vključuje kar nekaj različnih kosov, nekateri od njih pa so obvezni. Poleg zaščitnih motorističnih oblačil je zaščitna motoristična čelada izjemno pomemben dejavnik pri varnosti voznika ter potnika na motornem kolesu.

Ključne naloge zaščitnih oblačil za motoriste

Zaščitna motocross oprema nudi vozniku ter potniku v primeru prometne nesreče oziroma med padcem dodatno zaščito pred poškodbami. Prav tako voznika ter potnika učinkovito varuje pred vetrom in še drugimi manj ugodnimi vremenskimi vplivi, kot so na primer dež, nizke temperature.

Zaščitna motocross oprema
Zaščitna motocross oprema nudi vozniku dodatno zaščito pred poškodbami.

Sicer pa med zaščitna oblačila, ki so lahko izdelana iz najrazličnejših materialov, sodijo motoristična jakna in hlače ali kombinezon, zaščitni škornji oziroma stabilni čevlji, kakovostne rokavice, razni ščitniki, ledvični pas, toplo spodnje perilo, podkapa, šal.

Dobro izbrana motocross oprema v veliki meri vpliva tudi na samo vidnost voznika. Da ste na motociklu čim bolje opaženi, uporabljajte zaščitno motoristično čelado v čim bolj živih, signalnih barvnih odtenkih oziroma kombinacijah, na primer v zeleni, fluorescentno rumeni. Obenem bodite odeti v zaščitna oblačila v svetlih, čim bolj živih barvah. Nadenite si še odsevni telovnik. Čim bolj kontrastne barve naj bo tudi enosledno motorno vozilo.

Pred pričetkom vožnje z motociklom

Preden se kot strastni motorist usedete na svojega jeklenega prijatelja, morate torej dobro poskrbeti za vso potrebno opremo. Prav tako preverite tudi brezhibnost motornega vozila, predvsem delovanje žarometa in vseh svetilk. Svetlobna oprema ima namreč na motornih vozilih izjemno velik pomen. Pazite na to, da so žarometu pravilno nastavljeni po višini. V nasprotnem primeru boste namreč slepili nasprotni promet.

Tudi zavori na motornem kolesu morata biti povsem brezhibni. Pred vožnjo ju preverite s stiskom in s tem ugotovite, ali delujejo ali ne. S tem se prav tako ugotovi, ali sta ročici zaklopke in zavore nastavljeni po vaši meri.