Poimenovanje ogledal za avtomobile

Vsak odgovoren voznik oziroma lastnik ali uporabnik avtomobila se prav dobro zaveda, da imajo ogledala za avto zelo pomembno vlogo. Igrajo namreč pomembno vlogo pri omogočanju varnosti v cestnem prometu. Vozniku omogočajo potrebno vidljivost za spremljanje okolice, vključno z drugimi vozili, ovirami in seveda tudi pešci.

Brez avto ogledal bi bila vožnja izjemno zahtevna, predvsem pa izjemno nevarna. Avtomobilska ogledala so različnih vrst, za vsako vrsto pa so značilne posebne lastnosti in pomen. Če ste dober voznik, potem verjetno znate poimenovati vsa ogledala na svojem vozilu.

Tri osnovne vrste ogledal za avto

Obstajajo tri glavne vrste ogledal za avto. To so vzvratna ogledala, stranska in širokokotna ogledala. Vsak omenjeni tip je namenjen služenju določeni funkciji, ki prispeva k varni in celoviti izkušnji vožnje.

Vzvratno ogledalo ali retrovizor se nahaja v notranjosti avta in je nameščeno tako, da odraža pogled skozi zadnje okno. Vozniku zagotavlja, da lahko vidi, kaj se dogaja za njegovim avtom, ne da bi pri tem obračal glavo. Takšna vrsta velja za nujno za varno vožnjo, ker vozniku torej omogoča spremljanje prometa za njim.

retrovizor ali vzvratno ogledalo
Pravokotno ogledalo na vrhu vetrobranskega stekla avtomobila se imenuje vzvratno ogledalo ali retrovizor. Ko voznik zapelje s parkirnega mesta, je pomembno, da preveri vzvratno ogledalo. Ko pogledate v vzvratno ogledalo, lahko vidite, kaj je za vašim avtomobilom.

V kategoriji vzvratna ogledala sta na voljo dve različici. To sta ročno vzvratno ogledalo za avto in samodejno zatemnitveno ogledalo. Prvi tip velja za tradicionalno vrsto, ki jo lahko najdete v večini vozil. Lahko se ga prilagodi ročno, da si omogočite želeni pogled. Običajno ga je treba premikati gor in dol, levo in desno, dokler se ne doseže primernega kota. Drugi tip je naprednejši. S pomočjo senzorjev lahko zaznava intenzivnost svetlobe vozila zadaj in se tako samodejno prilagodi barvi ogledala. Tovrstna funkcija omogoča zmanjšanje bleščanja, predvsem ponoči, kar pa vozniku olajša pogled, ne da bi ga pri tem motil.

Stranska ogledala

Stranska ogledala za avto se imenujejo tudi bočna ali zunanja. Nameščena so torej ob straneh vozila, navadno blizu sprednjih oken. Njihova ključna funkcija je omogočiti stranski pogled na cesto ter na sosednje pasove. So poglavitna za menjavo voznega pasu, združevanja in za varno zavijanje.

Stranska ogledala za avto
Stranska ogledala za avto se imenujejo tudi bočna ali zunanja in omogočajo stranski pogled na cesto ter na sosednje pasove.

Tako kot to velja za avtomobilska vzvratna ogledala, je tudi stranska mogoče nastaviti ročno ali elektronsko. Skoraj vsa sodobno zasnovana vozila imajo električno nastavljiva stranska ogledala, kar vozniku zagotavlja preprosto spremljanje kota iz notranjosti vozila.

Širokokotna ogledala

Nekateri širokokotna avtomobilska ogledala imenujejo tudi ribje oko ali pa konveksna ogledala. Ne glede na poimenovanje vam lahko nudijo širše vidno polje v primerjavi s klasičnimi oziroma tradicionalnimi ogledali.

Širokokotna avtomobilska ogledala
Širokokotna avtomobilska ogledala imenujejo tudi ribje oko ali pa konveksna ogledala in nudijo širše vidno polje v primerjavi s klasičnimi oziroma tradicionalnimi ogledali.

Za njih je torej značilna ukrivljena oblika, ki vozniku zagotovi, da lahko vidi širše območje, ne da bi pri tem obračal glavo. Lahko povzročajo popačenje odbite slike, posledično so predmeti videti manjši in bolj oddaljeni, kot so v resnici. Tega se morate kot voznik dobro zavedati. Prilagoditi morate svoj pogled, da lahko omogočite natančno presojo razdalje.

Kakovostna in cenovno dostopna avto oprema

Ne glede na to, kateri rezervni deli za avto vas zanimajo, je v prvi vrsti najpomembneje, da so avto oprema in dodatki za avto izbrani v primerni prodajalni – to je specializirana prodajalna z avto opremo. V njej ne boste kupili zgolj kakovostnih izdelkov po dostopni ceni, temveč vam bodo pri izbiri zelo koristno svetovali izkušeni in strokovno podkovani prodajalci.

Kljub omenjenemu pa še vedno kar nekaj kupcev raje prisega na nakupovanje rezervnih delov za avtomobile, ki jih najdejo drugje kot pa v specializiranih prodajalnah. V tem primeru je zagotovo pričakovati, da bodo deli za avto bistveno manj kakovostni ali pa sploh ne bodo učinkovali. Slednje pomeni, da boste morali kupiti nov rezervni del za avto, kar ne pomeni samo izgube denarja, temveč tudi časa in energije.

Celotna oprema za avtomobile na enem mestu

Ko enkrat postanete lastnik ali uporabnik avtomobila, za udobno, prijetno in varno vožnjo potrebujete vozilo, ki je opremljeno s kakovostnimi kosi. Če kakšen del na avtu ne deluje tako kot bi moral, ga je treba zlasti zaradi varnosti v cestnem prometu takoj zamenjati.

Vsi rezervni deli za avto na enem mestu v spletni trgovini

Četudi je vaše vozilo do sedaj delovalo povsem učinkovito in še niste nikoli kupovali rezervnega dela za avto, morate biti vedno pripravljeni, da se lahko kaj pokvari. To pomeni, da si že vnaprej najdete prodajalno, kjer je na voljo celotna avto oprema in dodatki za avto.

Spletna prodajalna z vrhunskimi deli za vozila

V resnici vam po nove kakovostne rezervne dele za svoj avtomobil ni treba iti prav daleč. Avto opremo in dodatke lahko naročate kar preko spleta, in sicer pri priznanem ponudniku, ki prisega predvsem na kakovost svojih izdelkov pa tudi na dostopno ceno.