Napotki za nakup novega akumulatorja

Pozorni moramo biti na velikost nosilca v našem avtomobilu. Temu je tako, saj če bomo izbrali prevelik ali premajhen akumulator, bomo lahko imeli težave. V priročniku za naš avtomobil je označena vrsta baterije, velikost in moč, ki je priporočljiva za naš avtomobil. Moč samega akumulatorja se meri v Ah, ki je kratica za amperne ure. Večja, kot je ta vrednost, več energije naš akumulator lahko v sebi shrani. Priporočeno je, da kupimo čim močnejši akumulator, če se veliko vozimo.

Vsi deli za avto imajo skrite podrobnosti

Ko kupujemo nov akumulator za avto, moramo biti pozorni na skrite podrobnosti. Te niso v resnici skrite, vendar jih je težje razbrati zaradi serijskih oznak. Deli za avto imajo označeno z serijo številk različne specifikacije, kot so:

  • Čas izdelave dela
  • Vrsta in tip izdelka
  • Številka, ki določa kompatibilnost z določenim vozilom

Akumulatorji za avto niso nič drugačni v tem pogledu. Tukaj lahko s številke razberemo, kdaj je bil narejen v tovarni. Datum izdelave prepoznamo tako, saj večino proizvajalcev uporablja A za Januar, B za Februar in tako naprej. Številka, ki se nahaja za črko pa je v glavnem leto v trenutnem desetletju. 

Druga stvar, ki pa je precej očitna, pa je čas trajanja garancije. Vsi avto deli z daljšo garancijo so načeloma bolj kvalitetni. Na akumulatorju so dostikrat označeni z dvema številkama, ki sta lahko 36/60 ali druge kombinacije. Prva številka označuje garancijo, medtem ko druga označuje podaljšano garancijo, kjer moramo nekaj doplačati v primeru, da se kaj pokvari.

Različne tehnologije shranjevanje energije

Prej smo že omenili, da niso vsi akumulatorji za avto enaki. Tako kot vsi deli za avto, so lahko narejeni z drugačnimi tehnologijami. Tako poznamo različne akumulatorje, ki se med seboj precej razlikujejo glede na način shranjevanje energije.