Neprekinjen vir energije za naš avtomobil

Znanje o delovanju vozila, ki si ga lastimo je neprecenljivo. Če poznamo delovanje osnovnih komponent, bomo veliko lažje opazili razne tehnične težave in jih tudi odpravili. Ključno je, da se zavedamo vloge, ki jo ima akumulator za avtomobil. To pa zato, ker brez njega ne moremo zagnati motorja v avtu, kot tudi uporabljati radia, navigacije, žarometov in drugih delov našega vozila. Sčasoma pa se izrabi, zato je potrebna zamenjava. Simptome okvare ali slabo delujoče baterije v našem vozilu je mogoče opaziti dokaj hitro, če smo pozorni.

Akumulator je potreben za zagon motorja avtomobila

Vsak avtomobil ali drugo vozilo z motorjem na notranje izgorevanje potrebuje električno energijo za zagon motorja. Omenjeno energijo shranjuje akumulator v svojih energijskih celicah. Ko obrnemo ključ motorja v položaj ON ali START, se preko svečke pretoči električna energije in ustvari iskro. To povzroči, da se vžge mešanica goriva in kisika v batih motorja, kar prične proces notranjega izgorevanja. 

Avtomobilski akumulator, ki v svojih energijskih celicah ne hrani več dovolj električne energije, lahko hitro povzroči razne težave. Najbolj opazna je ta, da ni mogoče prižgati oziroma zagnati motorja avtomobila. Tako lahko ostanemo sredi parkirišča ali ceste, ne da bi lahko ponovno uporabili naš avtomobil.

Top šest avtomobilskih akumulatorjev.

Avtoelektrika potrebuje neprekinjen dotok električne energije

Veliko voznikov se ne zaveda, da ima baterija v našem avtomobilu zelo pomembno pasivno nalogo. To pa je čiščenje električnih šumov in ostrih padcev ter dvigov električne napetosti. Od omenjenih funkcij ima največ prednosti avtoelektrika, saj je izredno občutljiva na številne elemente. Če uporabljamo kakovostno baterijo, bomo omogočili boljše delovanje in daljšo življenjsko dobo vseh elektronskih komponent v našem avtomobilu.

Ključno je, da motorja v avtomobilu ne zaganjamo dokler avtomobil ne opravi samodejne diagnoze in drugih opravil.

Med tem časom računalnik nastavlja napetosti določenim komponentam in opravlja številne diagnostične naloge različnih avtodelov. Zato je pomembno, da med opravljanjem omenjenih nalog ne zaganjamo motorja.

Kolikšna je življenjska doba akumulatorja?

Vsak avtomobilski del in komponenta se sčasoma obrabi. To je neizogibno, saj je naš jekleni konjiček mehanični stroj, ki ga uporabljamo skoraj vsak dan in ga s tem amortiziramo. Tudi akumulatorji se sčasoma iztrošijo. Veliko voznikov si zato ne zna predstavljati, kdaj je čas za menjavo omenjene baterije. Določenega pravila načeloma ne obstaja, saj je veliko odvisno od načina uporabe vozila, števila elektronskih komponent v uporabi, kakovost izdelave energijskih celic, obremenjenost baterije in še mnogo več.

avtomobilski akumulator
Vsak avtomobilski del in komponenta se sčasoma obrabi.

Načeloma je tako, da je življenjska doba akumulatorjev nekje med tremi in štirimi leti. Po tem času, tudi če naš avtomobil še vedno deluje brez težav, je dobro razmisliti o zamenjavi omenjenega avtodela. Priporočljivo je tudi, da pri rednem servisu lokalnega mehanika zaprosimo, če lahko izmeri napetost akumulatorja, kar nam pomaga oceniti njegovo dejansko uporabno stanje. Obenem pa tako lahko ocenimo njegovo preostalo življenjsko dobo.

Kateri dejavniki omejujejo življenjsko dobo akumulatorju v avtomobilu?

Dejansko lahko z malenkost znanja in drugačnimi navadami uporabe avtomobila podaljšamo življenjsko dobo akumulatorju in drugim komponentam. Če avtomobil pustimo dalj časa brez, da bi mu zagnali motor, to deluje na akumulatorje negativno. Sčasoma se izpraznijo in tako ne bomo mogli vozilo zagnati, ko ga bomo potrebovali. Na ta način pa se tudi zniža najvišjo napolnjenost akumulatorja in skrajša njegove življenjska doba.

Ko izstopimo iz vozila, se prepričajmo, da niso prižgane bralne lučke, žarometi, radio ali druge električne komponente. Na ta način preprečimo, da bi katera od električnih naprav v našem vozilu izpraznila akumulator.

Kako vemo, kdaj akumulator ni več primeren za uporabo?

Preveč pogosto se zgodi, da akumulatorji preprosto prenehajo delovati, neglede na vrsto, velikost ali druge značilnosti našega vozila. V resnici pa je mogoče opaziti majhne znake oziroma simptome, ki morda nakazujejo na težave. 

Prvi in najbolj opazen znak težav z akumulatorji je daljši zagon motorja. Tako moramo morda tudi večkrat poizkušati zagnati motor, saj se je prvih nekaj zagonov izkazalo, da so neuspešni.

avtoelektrika
Dejansko lahko z malenkost znanja in drugačnimi navadami uporabe avtomobila podaljšamo življenjsko dobo akumulatorju.

Drugi zelo opazen znak slabljenja avtomobilske baterije pa je nezmožnost, da imamo prižgane žaromete, radio, navigacijo ali druge naprave, ko ne deluje motor v vozilu. Omenjene in druge naprave morda delujejo nekaj časa, nakar celotna avtoelektrika nima več dovolj moči za napajanje ene ali več komponent.

Ali dodatne komponente obremenijo avtoelektriko?

Moderni avtomobili imajo vgrajenih več računalniških in drugih naprav. To omogoča prej nikoli viden nivo udobja vožnje, kot tudi druge prednosti. Slabost tega pa je, da je avtoelektrika precej bolj obremenjena. Zato tudi porabi več električne energije iz baterije. 

Načeloma je popolnoma sprejemljivo, da imamo vse naprave, ki jih potrebujemo tudi prižgane med vožnjo. Ko pa zaustavimo motor, pa je priporočljivo, da zmerno uporabljamo naprave, ki jih v tistem trenutku potrebujemo. 

Uporaba številnih elektronskih naprav v našem vozilu, ko je ugasnjen motor ni priporočljivo. Tako se ne priporoča uporaba žarometov in drugih naprav, saj lahko zelo hitro izpraznijo akumulator, če motor ni v pogonu. Zato se priporoča pazljivost pri uporabi različnih naprav, ko je motor vozila zaustavljen.