Uporaba navigacije za bolj varno vožnjo

Pri vožnji kateregakoli vozila si lahko pomagamo z moderno tehnologijo. Izmed te je najbolj uporabna ravno navigacija. Sam sistem GPS nam pomaga pri varni vožnji in lažjemu iskanju najbolj primerne poti do našega cilja. Za uporabo omenjene tehnologije pa ne potrebujemo dragih naprav in dodatkov. Če imamo pametni telefon, lahko nanj namestimo aplikacijo, ki nas bo vodila po mestnih in podeželskih cestah ter avtocestah. Tako bomo imeli vedno na voljo različne karte sveta. To pa nam bo omogočilo, da bomo vedno prišli hitro in brez zamud do želene destinacije.

Kako deluje GPS navigacija?

Vse navigacijske naprave uporabljajo posebno tehnologijo, ki omogoča izredno natančne meritve položaja osebe, vozila in drugih predmetov. Neglede na to, kakšen GPS sistem uporabljamo, deluje po enakem principu, kot drugi. Tako se sama naprava poveže z več sateliti, ki se nahajajo v orbiti zemlje. Te sateliti se nahajajo 20000 kilometrov nad zemljo. Tako se naš mobilni telefon ali vgrajen računalnik v avtomobilu se poveže z omenjenimi sateliti. To pa omogoča, da računalnik hitro izračuna naš točen položaj na cesti do 3 metre natančno. Sama izmenjava podatkov poteka nekajkrat na sekundo. To pa pomeni, da imamo vedno zelo natančen vpogled v našo trenutno lokacijo.

Mobilni telefon
Naš mobilni telefon ali vgrajen računalnik v avtomobilu se poveže z omenjenimi sateliti.

Ugodna rešitev za večino voznikov

GPS navigacija je v večini primerov brezplačna za uporabo. Temu je tako, saj same satelite vzdržujejo razne državne in druge agencije. Res pa je, da mora uporabnik plačati uporabo aplikacije in velikokrat tudi dodatne zemljevide. Poznamo pa seveda tudi aplikacije za mobilne telefone, tablice in druge računalniške naprave, ki nam nudijo brezplačno osnovno navigacijo.

Vedno pa imamo možnost kupiti profesionalno aplikacijo ali navigacijsko napravo, ki že vsebuje omenjeno aplikacijo. Tako si zagotovimo največjo možno podporo med vožnjo, saj imamo na razpolago zemljevide cest, avtocest, gozdnih poti in še veliko več.

Lažje iskanje ključnih storitev za voznike

Moderna GPS navigacija ima vgrajenih ogromno različnih tehnologij, ki voznikom omogoča lažjo vožnjo. Ena izmed teh tehnologijo pa so točke zanimanja. Te sestavljajo:

  • Bencinske črpalke
  • Nakupovalni centri
  • Avto servisi
  • Vulkanizerji
  • Parkirišča
  • Restavracije
  • Počivališča

Omenjene točke zanimanja lahko opazimo na sami napravi, kjer uporabljamo navigacijo. Tako hitro lahko poiščemo pomoč, če potrebujemo pomoč na cesti, počitek, gorivo ipd. Tudi aplikacija za mobilne telefone nam prikaže zgoraj omenjene točke zanimanja.

GPS navigacija
Lažje iskanje ključnih storitev za voznike

Nižja premija zavarovanja za vozilo

Uporaba navigacijske naprave lahko dokaj močno vpliva na možnosti zavarovanja našega vozila. Zavarovalnice načeloma nudijo nižjo premijo voznikom, ki uporabljajo nekakšno vrsto GPS navigacije v svojem vozilu. Temu je tako, saj to pomeni, da:

Smo bolj varni na neznanih cestah

Veliko število prometnih nesreč se zgodi pri voznikih, ko potujejo po neznanih cestah. Nepričakovane poškodbe cestišča, tesni ovinki, slabo vidne hitrostne omejitve, nevarni odseki ipd. predstavljajo veliko nevarnost za neizkušene voznike. To pa je še posebej res, če novopečeni in tudi izkušeni vozniki peljejo svoje vozilo po neznanih cestah. Z uporabo navigacije pa se je možno vsem ali pa vsaj večini omenjenih nevarnosti izogniti. 

GPS navigacija
Moderna GPS navigacija ima vgrajenih ogromno različnih tehnologij, ki voznikom omogoča lažjo vožnjo.

Tako nam zavarovalnica lahko ponudi nižjo zavarovalnino za naše vozilo, če njeni strokovnjaki opazijo, da uporabljamo GPS. Tako je možno prihraniti dokaj veliko sredstev na dolgi rok, saj je lahko premija nižja tudi za do 25%. V starejših vozilih pa lahko uporabimo mobilni telefon, da sledimo poteku vožnje. To pa je lahko tudi pogoj, da nam zavarovalnica odobri nižjo premijo za plačilo.

Spremljanje prometa v realnem času

Bolj napredni GPS sistemi, kot jih najdemo na spletni strani www.wayteq.si, imajo vgrajeno veliko število različnih funkcij. Te nam močno olajšajo vožnjo, saj nam podajajo informacije, kot so:

  • Optimalna pot do cilja, ki porabi najmanj goriva
  • Stanje na cestišču, kot so možni zastoji
  • Predlagane alternativne poti do cilja v primeru težav

Sama GPS navigacija pa v realnem času spremlja položaj našega vozila. Tako tudi meri našo trenutno hitrost in nas opozori, če smo prekoračili omejitev hitrosti. To pa pride izredno prav v primeru, če nismo opazili znaka za hitrostno omejitev.

Mobilni telefoni so idealni spremljevalec pri vožnji

Če nimamo namena kupiti navigacijo, ali pa uporabljamo starejše vozilo, lahko še vedno na hiter in učinkovit način nadgradimo naše vozilo z GPS sistemom. Za to lahko uporabimo mobilni telefon, ki ima nameščeno aplikacijo za navigacijo. Priporočeno pa je, da imamo sam telefon dobro pritrjen na vetrobranskem steklu ali armaturni plošči. Med vožnjo je uporaba mobilnega telefona izredno nevarna, saj lahko samo trenutek nepozornosti povzroči veliko nesrečo.

Pametni telefon je popolnoma sposoben delovati kot vrhunska GPS naprava. Zato je tudi priporočljivo, da ga uporabimo, ko se odpravimo v neznane kraje.

Preberite si še naslednji članek: Z avtom na smučanje – zimska oprema za avto