Prava izbira blažilca za večjo varnost avtomobila

Amortizerji so namenjeni stabilizaciji avtomobila med vožnjo in mirovanjem. Dobri amortizerji skupaj z zavorami in pnevmatikami poskrbijo za varnost in udobje voznika med vožnjo. Zaradi slabega stanja cest, nepredvidenih dogodkov v prometu ter vremenskih razmer je nujno, da redno vzdržujete amortizerje oziroma blažilce.amortizerji

Preprečite tresenje avtomobila med vožnjo

Blažilci so skupaj z neobrabljenimi pnevmatikami tisti, ki zagotavljajo, da se avtomobil med vožnjo pretirano ne trese. Hitreje kot vozite po neravnem cestišču, večji bojo vplivi cestišča na amortizerje. Amortizerji uravnavajo intenzivnost tresljajev in se med vožnjo prilagajajo samemu poteku vožnje. Zagotavljajo vam udobno in varno vožnjo ter pravilno lego vozila na cestišču. Med vožnjo se prilagajajo naravi vaše vožnje, zato je nujno, da so dobro vzdrževani.

Znaki, da morate zamenjati amortizer

Amortizer služi povrnitvi avtomobila v prvotni položaj vozila. Na ta način se preprečijo tresljaji zaradi neravne površine, vašega načina vožnje in teže avtomobila. Slab oprijem, tresenje avtomobila, daljša zavorna pot, hitra obraba pnevmatik in pokanje v predelu pnevmatik, so znaki, da je čas za zamenjavo amortizerjev. Blažilec morate zamenjati preden poči, saj se lahko le tako izognete prometni nesreči.

Podaljšajte življenjsko dobo amortizerjev

Življenjsko dobo amortizerjev podaljšate na različne načine. Najbolje je, da jih pregledate pri vsakem rednem servisu in ob kakršnih koli znakih obrabe pnevmatik ali podaljšanju zavorne poti. Priporočeno je, da menjate amortizerje vedno v parih (dva spredaj, dva zadaj) ter zamenjate tudi komplet ležišč. Najbolj pa boste poskrbeli za svoje blažilce z izogibanjem lukenj in ovir na cestišču ter počasni vožnji čez hitrostne ovire ali pločnik.

Športni avtomobili in zamenjava amortizerjev

Spuščanje avtomobila za doseganje športnega videza zahteva zamenjavo oziroma predelavo amortizerjev. Medtem, ko višino avtomobila določate z vzmetjo, amortizerji poskrbijo za stabilnost in varnost med vožnjo. V kolikor boste vozilu znižali višino do 4cm, potem ni potrebno menjati blažilcev. Pri večjem nižanju višine, pa vstavite krajše amortizerje ali jih sami skrajšajte. Slednje priporočamo samo strokovnjakom. Za večjo varnost športnega avtomobila raje razmislite o nakupu novih in krajših amortizerjev.

Strešni nosilci so različnih oblik. Kakšne so te oblike pa si lahko preberite v našem članku.